STSport

Oświadczenie w sprawie werdyktu walki Pudzianowski vs.Thompson

26 listopada w łódzkiej Atlas Arenie podczas 17 edycji gali KSW doszło do błędów komunikacyjnych pomiędzy sędziami, w następstwie których pojawiły się poważne błędy proceduralne. Zasady walki Federacji KSW zakładają, że pojedynek remisowy po regulaminowym czasie wydłużony zostaje o kolejną, 3 minutową rundę dogrywkową, chyba że walka została zakontraktowana na innym dystansie czasu lub stawką walki jest pas federacji. Walka Pudzianowski Thompson – po 2 rundach oceniana była kolejno:

Sędzia Piotr Bagiński – 20: 19 Thompson
Sędzia Robert Łysiak – 20: 19 Pudzianowski
Sędzia Leszek Pawlęga – 20: 20

Wynik ten nakazywał sędziom zarządzić dogrywkę. Sędzia Piotr Bagiński podczas zliczania punktacji przekazał sędziemu ringowemu kartę niewłaściwego zawodnika, zmieniając tym samym wynik z remisu na zwycięstwo Polaka. Karty Sędziowskie nakazywały dogrywkę do której nie doszło, tak więc 6-ta walka na KSW 17 musi zostać uznana za nieodbytą. Decyzją właścicieli Federacji KSW oraz składu sędziowskiego, dnia dzisiejszego wynik walki zostanie usunięty z oficjalnych rekordów obydwu zawodników, a status walki utrzymany jako „No Contest”. Federacja KSW pragnie przeprosić wszystkich fanów nie tylko KSW, ale również obydwu zawodników za nadszarpanie ich zaufania i pragnie poinformować, że nie pozostanie obojętna wobec tego błędu proceduralnego i jeszcze w tym tygodniu podejmie pracę nad usprawnieniem komunikacji ringowej pomiędzy sędziami.

foto:boxingnews