STSport

Coraz większą popularnością cieszy się spożywanie sushi. Do miłośników tego typu jedzenia należy między innymi gwiazda KSW Mariusz Pudzianowski, Mamed Khalidov, także jego kuzyn Kerim Azbaiłov.

Mamed Khalidov i Mariusz Pudzianowski na sushi

Mamed Khalidov i Mariusz Pudzianowski na sushi

Ten trend nie bierze się jednak z niczego, gdyż jest to gloryfikacja zdrowego odżywiania.

Głównymi składnikami sushi są ryż i surowa ryba. Jest to posiłek niezwykle bogaty w białko, kwasy Omega-3 wspomagające prawidłowe funkcjonowanie serca i węglowodany będące paliwem dla mięśni i mózgu. Ryby zarówno ubogie w tłuszcz jak i bogate w ten składnik zaliczane są do zdrowych produktów z uwagi na obecność wspominanych już kwasów tłuszczowych Omega-3, które obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL, poprawiają tolerancję glukozy, obniżają ciśnienie krwi. Doskonałym źródłem kwasów omega-3 jest łosoś,  makrela, śledź i tuńczyk.  Płaty wodorostów, czyli algi, którymi zawija się ryż i rybę morskie zawierają duże ilości protein, węglowodanów, witamin (B1, B2, B5, B6, B12), witaminy C i A i mikroelementów takich jak brom, cynk, jod, wapń, żelazo, miedź, magnez i mangan.

Sushi zwyczajowo je się pałeczkami, można jednak jeść je również samymi palcami. Nie popełniamy wtedy, żadnego despektu towarzyskiego. Istotną rzeczą jest to, aby z uwagi na bezpieczeństwo zjadać całe kawałki sushi naraz. Nie wolno zostawiać rozwalonych kawałków sushi na talerzu celem późniejszego spożycia z uwagi na ryzyko zatrucia pokarmowego. Zamawiając sushi dostaje się standardowo sos sojowy, którym polewa się potrawę, zielony chrzan „wasabi” i imbir w płatach, które kładzie się na sushi przed spożyciem. Imbir podawany jest po to, aby oczyścić kubki smakowe, co pozwala lepiej wyczuć smak kolejnego kawałka. Z powodu walorów smaków również do sushi nie należy spożywać zwykłych napojów typu cola, mineralna, lecz zieloną herbatę, który pozwala również na intensywniejsze odczuwanie smaku.

W restauracjach podaje się już specjalne przygotowane zestawy sushi, aczkolwiek można skomponować sobie dowolny zestaw samemu. Najbardziej popularne są tak zwane maki.  Tworzy się je kładąc na bambusowej macie płaty wodorostów, w które zawija się ryż i rybę. Bambusową matę zwija się razem ze składnikami w kształt rulonu. Po odwinięciu maki z maty bambusowej powstaje zwarty produkt, który kroi się potem na mniejsze kawałki.

Kolejna niezwykle popularna formy to nigiri, w której ryż formuje się za pomocą dłoni, a na nim kładzie się rybne dodatki. Czasami ruloniki z ryżem i rybą przewiązane są pasami wodorostów.


Zagrożenia związane ze spożywaniem sushi:

1.Wysoka kaloryczność potrawy

– dodatki używane do sushi takie jak ser kremowy, żółtko jaja czy tłuste ryby są bardzo kaloryczne sprawiając, że sushi staje się prawdziwą bombą kaloryczną.

2.Dodatki podwyższające ciśnienie

-sos sojowy zawiera duże ilości sodu i nie powinny go spożywać osoby mające wysokie ciśnienie krwi czy też skłonności do zatorów i obrzęków z uwagi na możliwość wystąpienia działań niepożądanych.

3.Zatrucia pokarmowe i inne choroby przenoszone drogą pokarmową
-spożywanie surowej ryby jest ryzykowane z uwagi na niebezpieczne bakterie i pasożyty i do przygotowania sushi z surową rybą powinno się używać tylko tych głęboko mrożonych, gdyż pasożyty giną tylko w adekwatnie niskiej temperaturze.

 

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.