STSport

Magiczna moc naturalnych afrodyzjaków

Inspirujące przepisy uwodzące podniebienie oraz zmysły

Afrodyzjaki wykorzystuje się by budzić pożądanie. Inspiracją dla terminu „afrodyzjak” była grecka bogini piękna, kwiatów, miłości i pożądania – Afrodyta. Mitologia grecka opisuje powstanie bogini z piany morskiej, która z kolei uformowała się z chwilą, gdy odcięte genitalia jej ojca (Zeusa – najważniejszy antyczny bóg grecki) wrzucono do oceanu. Część osób genezę tego terminu najzwyczajniej trywializuje, na szczęście, większość dostrzega w tym przekazie mitycznym swoisty wdzięk.

Określone potrawy i zapachy od wieków uznaje się za naturalne afrodyzjaki, z jednej lub więcej przyczyn. W pierwszej kolejności ich kształt przywołuje wrażenie powiązania ze sferą intymną. Po drugie wpływają bezpośrednio na organizm, zwiększając ciśnienie krwi, tętno lub są przyczyną pojawienia się rumieńców na twarzy. Prezentuję wam menu inspirowane uwodzicielską mocą afrodyzjaków, na które składają się moje ulubione potrawy. Nie zapomnijcie także o przygotowaniu odpowiedniego nastroju, który zwiększy przyjemność rozkoszowania się smakiem potraw, najlepiej w towarzystwie partnera lub partnerki. Świece z dodatkiem wanilii, rozmarynu, lawendy czy jaśminu stanowią naturalny afrodyzjak, świetnie współgra z romantyczną, relaksującą muzyką w tle. A teraz zabieramy się za przepisy…

Przystawka/Aperitif:

Na początek, potrzebujesz czegoś, czym będziesz mógł posilić się przy pomocy palców i co jednocześnie nie jest zbyt sycące. Ostrygi zawierają w sobie wysoki poziom cynku, który zaliczany jest w poczet afrodyzjaków.

Ostrygi na zimno:

Są prostą w przygotowaniu przystawką bazującą na świeżych ostrygach. Po dokładnym oczyszczeniu skorupiaka, przypraw potrawę sokiem wyciskanej cytryny. Podawaj z Twoim ulubionym sosem.

Danie Główne:

Papryczki Chilli stanowią ulubiony afrodyzjak adeptów sztuki miłosnej. Główną przyczyną jej popularności jest silna reakcja organizmu objawiająca intensywnością doznawanych wrażeń. Powoduje uczucie euforii, zwiększa tętno, jest przyczyną pojawienia się rumieńców na twarzy. Warto pamiętać, że inna odmiana pieprzu – Cayenne wywołuje zbliżone efekty.

Pikantna Kiełbasa i Papryka:

  • Kiełbasa bolońska – 500g
  • 2 ząbki czosnku – posiekanego
  • Mała cebula – pokrojona w kostkę
  • Pasta pomidorowa – 400g
  • Zielona papryka – krojona w plasterki
  • Czerwona papryka – krojona w plasterki
  • ¼ kubka siekanych Papryczek Jalapeno
  • 2 łyżeczki oleju z oliwek
  • ¼ łyżeczki Kminku
  • Łyżeczka Bazylii
  • Łyżeczka Oregano
  • 1/2 łyżeczki miażdżonej czerwonej papryki Chilli
  • Sól i pieprz – dla wzbogacenia smaku

Posiekaj kiełbasę w plasterki o grubości 0,5cm. Następnie smaż ją na patelni w łyżeczce oliwy przez czas 4 – 6 minut do chwili, gdy nabierze ładną przyrumienioną barwę. W oddzielnym naczyniu, wymieszaj czosnek, cebulę i paprykę. Smaż w łyżeczce oliwy z oliwek na średnim ogniu przecz czas około 2 – 3 minut. Dodaj pastę pomidorową, przypraw, przykryj. Gotuj przez kolejne 10 minut, następne dodaj kiełbasę i duś przez 5 minut do momentu, w którym mięso lekko napęcznieje. Serwuj wraz z gotowanym, brązowym ryżem.

Deser:

Gdy nie możesz przeciwstawić się pokusie skosztowania deseru, przygotowałam dla was przepis wzbogacony najmocniejszym afrodyzjakiem, jaki występuje w naturze… czekoladą!. Czekolada podnosi poziom serotoniny w organizmie.  Wyzwala poczucie euforii i jest przyczyną dobrego samopoczucia.

Fondue czekoladowe:

  • Baton Toblerone® (100g, żółte opakowanie)
  • Baton Toblerone® (100g uncji, ciemne opakowanie)
  • 60 – 120g kremu
  • Szpilki na szaszłyki (do nakłuwania owoców i namaczania)
  • Owoce – truskawki, melon kantalupa, ananas, kiwi oraz inne owoce w zależności o Twoich preferencji.

Czekoladę ostrożnie rozpuść w podwójnym rondlu do fondue, stopniowo dodawaj kremu by zachować optymalną konsystencję. W naszym przypadku dążymy raczej do stężenia odpowiadającemu spoistości miodu niż syropu. Jeśli czekolada rozpuści się zbyt szybko lub ostygnie, powstaną niepożądane granulki. Zniweczyłoby to wszelkie dotychczasowe starania.

Po uprzednim przygotowaniu czekolady, wykorzystaj szpilki by nakłuć owoce. Zanurz je w czekoladzie i napawaj się smakiem i aromatem tego kuszącego dania.

Reszta zależy już tylko od ciebie!

Fakt: Ostrygi zawiera związki stymulujące układ reprodukcyjny/rozrodczy

Fakt: Uczucie „rumieńców” wywołanych spożyciem papryczek Chilli pobudza końcówki włókien nerwowych, prowadząc do zwiększenia produkcji endorfiny.

Fakt: Czekolada znakomicie komponuje się z większością substancji wprawiając nas w dobre samopoczucie.

Autor: Gabrielle Veuthey

tłumaczenie: Wojtek Stachura

Join the Forum discussion on this post

Categories: Dieta, Polecamy 0 like

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.