STSport

Owoce goji są jednymi z najzdrowszych owoców świata! To również wyjątkowo mocny antyutleniacz. Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się. Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych. Pod względem wartości odżywczych zaszeregowany jest między najbardziej wartościowe owoce naszej planety.

Odkryto, że składniki pokarmowe wymienione poniżej:

  • 6 podstawowych witamin
  • 11 podstawowych mikroelementów
  • 22 dietetyczne pierwiastki śladowe
  • 18 aminokwasów
  • 8 polisacharydów
  • 6 monosacharydów
  • 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne)
  • 5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil
  • wiele pigmentów fenolowych

Ponadto odkryto, że jagody goi zawierają Wapń (112mg/100g), Potas (1.13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g), Cynk (2mg/100g), Selen (50 mikrogramów/100g), Ryboflawinę (1.3mg/100g), Witaminę C (148mg/100g).

Jagody goji zawierają także wiele roślinnych substancji chemicznych:

-Beta-karoten: 7 mg/100 gramów suszonych owoców

-Zeaksantynę: do 200 mg/100 gramów suszonych jagód goji. Do 77% wszystkich karotenoidów obecnych w wilczej jagodzie to zeaksantyna

-Polisacharydy: do 31% wagi pulpy

Uznane są w tradycyjnej medycynie tybetańskiej i chińskiej od ponad 2 tysięcy lat. Stosowane jako środek tonizujący, lek przy chorobach serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, przy schorzeniach wątroby, nerek, do oczyszczania krwi, wzmacniania oczu, mięśni i kości. Goji hamuje syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby. Obecnie poleca się tę roślinę jako środek o wielokierunkowym oddziaływaniu, wymieniając m.in.: pomoc w schorzeniach wątroby, wzmacnianie i regulację pracy układu trawiennego, poprawę ostrości widzenia, wspomaganie funkcjonowania układu odpornościowego, poprawianie potencji, wzmacnianie organizmu, korzystne oddziaływanie na ogólną kondycję fizyczną organizmu, opóźnianie procesów starzenia.

wegetarianie.pl

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.